Моля, влезте или се регистрирайте.
20 Април, 2019, 03:20:23
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Форум за индийска философия и Йога.
+  Йога Форум
|-+  Практика
| |-+  Аюрведа
| | |-+  Лечение на хрема, кашлица и грип чрез Аюрведа и Йога
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Лечение на хрема, кашлица и грип чрез Аюрведа и Йога  (Прочетена 25256 пъти)
Аюс
Гост
« : 17 Февруари, 2007, 05:02:51 »

ЛЕЧЕНИЕ НА ХРЕМА, КАШЛИЦА И ГРИП
ЧРЕЗ АЮРВЕДА И ЙОГА


Хрема или настинка е названието, под което ние не дотам научно обобщаваме цял ред възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, както държат да ги наричат лекарите, когато се заемат да ни просвещават в здравни беседи. Именно те са основното занимание на семейните лекари, особено през зимата и пролетта (има статистики, според които децата в САЩ например боледуват от хрема средно осем до десет пъти годишно, а възрастните средно 2,5 пъти). Пак те докарват добри печалби на фармацевтичните компании, ако се съди по честотата на рекламите, в които някой кашля, смърка, оплаква се от висока температура и главоболие, докато в същото време услужлив глас му сочи какви точно таблетки и капки, последно чудо на медицината, да си купи, за да се отърве в миг от тези досадни симптоми. Само че защо ли поговорката, че “хремата се лекува с лекарства една седмица, а без лекарства – седем дни”, си остава все така актуална и никак не ще да преминава в категорията на остарелите народни умотворения. А грипът може да продължи и до две седмици, ако не прерасне в някакво още по-сериозно заболяване.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #1 : 17 Февруари, 2007, 05:04:12 »

ЗАЩО СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ ОТ ХРЕМА И ГРИП

Когато заговорят за обикновената остра хрема, нашите лекари обикновено споменават ролята на простудата и вирусната инфекция, причинявана от непрестанните атаки на над 250 вида известни досега вируси. Вирусът на грипа (Mixovirus influenzae) спада към семейството на ортомиксовирусите. Макар все още да се спори дали вирусите са живи организми или не, те във всеки случай успяват някак да станат неуязвими за масово прилаганите срещу тях лекарства. Вирусът няма клетка, както и собствен метаболизъм. Ядрото му се състои от верига РНК с 8 фрагмента, които кодират 10 вирусни белтъка. Тези фрагменти имат обща белтъчна обвивка, която ги обединява, като образува нуклеопротеид. Отвън вирусът е покрит с липидна обвивка. Именно тя е отговорна за тежката интоксикация, на която ставаме жертва по време на болестта. На повърхността на вируса има издатини (гликопротеини) – хемаглутинин, който дава възможност на вируса да се присъединява към клетката, и невраминидаза, фермент, чрез който вирусът прониква в клетката-гостоприемник. Пак чрез него вирусните частици излизат от там след размножаването си. Нуклеопротеидът (наричан S-антиген) е постоянен по своята структура и определя типа на вируса (А, В или С). Повърхностните антигени (хемаглутинин и невраминидаза, наричани V-антигени) обаче са изменчиви и именно те определят различните щамове на един тип вируси.
Тъй като сам по себе си вирусът не е жизнеспособен, той се нуждае от нашите клетки, за да оцелява и още повече да се размножава с невероятна бързина. При това вирусът, за разлика от бактерията, е толкова малък, че може да прониква във всички телесни тъкани (сферичният грипен вирус е с размер от 80–120 нанометра). Щом го стори, той сваля липидната си обвивка, навлиза в средата на клетката и се прикрепя към нейното ядро. След това превръща клетката, образно казано, във фабрика за производство на нови вируси. Те след това се прехвърлят към съседните клетки и така тръгва болестта. Нашият организъм, разбира се, разпознава проблема и задейства различни механизми, за да го реши. За колко време ще успее да го стори зависи от състоянието на нашата имунна система. Вирусите не могат да бъдат унищожени с антибиотици, които се прилагат при бактериални инфекции. Ето защо няма ефективно медицинско лечение на вирусните инфекции и цитираната поговорка за седмицата и седемте дни си остава все така актуална. Най-добрият начин за справяне с тях е подсилване на имунната система, тъй че нашите клетки-защитници да станат по-силни от нашествениците. Това с химически лекарства обаче не може да се постигне. Затова поне в тази сфера алтернативната медицина бива предпочитана от все повече хора в цял свят.
Като лечебна практика с над 5000-годишна история Аюрведа е разработила богат набор от средства за справяне въобще с инфекциите, в частност с настинката и грипа. Аюрведичните лекари използват друга терминология, за тях хремата (известна под санскритското си название пратишяя)  е предимно Капха-Вата заболяване. Ще рече заболяване, причинено от нарушеното равновесие на дошите (хуморалните основи). То настъпва поради несъразмерно увеличаване на една от дошите, най-често на Капха-доша, а понякога и на Вата-доша (по-рядко на Питта-доша). А самото увеличаване пък се дължи на действието на ред фактори. На принципа “подобното увеличава подобното” Капха-доша, която е студена и влажна се увеличава от студа и влагата през зимата и ранната пролет. Освен сезонния фактор, не по-малко значение има и промяната в храненето ни. По това време на годината се увеличава консумацията на по-мазни и по-слузотворни храни (месни и млечни продукти), ние натрупваме по няколко “зимни килограма”, явен и неоспорим белег за увеличената Капха. Това не е чак толкова лошо, защото по този начин (заедно със солените и кисели туршии) пречим на увеличаването на сухата Вата-доша, която е далеч по-голяма опасност за нашето здраве, тъй като много по-лесно излиза от равновесие и много по-трудно се връща в нормалното си състояние. Затова Аюрведа е склонна да “пожертва” през зимата Капха-доша, само и само да не се допуска дисбаланс на Вата. Това “жертване” обаче трябва да се регулира в определени граници. Иначе се формира следната причинно-следствена верига. Увеличената студена Капха влошава храносмилането и усвояването. От недобре усвоената храна се образуват токсини (наричани в Аюрведа ама), които затлачват микроканалите. Това пък води до образуване на слуз, а сместа от ама и слуз е благодатната почва за какви ли не вируси, поразяващи на първо време носната лигавица и гърлото, с възможности за прерастване в бактериална инфекция надолу към белите дробове. Тогава пораженията стават доста по-сериозни, затова ние трябва бързо, без никакво забавяне, да се справим с хремата, преди тя да е отслабила още повече защитните ни сили и да е осигурила плацдарм за нападение към други зони на тялото ни. При това обаче трябва да имаме предвид, че самата хрема е механизъм, чрез който тялото се опитва да се освободи от натрупаните токсини. Ние трябва да излекуваме хремата, като подпомогнем организма по-бързо да се освободи от тях, а не да блокираме действието на очистващия механизъм, както обикновено става с обичайните лекарства, тъй като по този начин токсините навлизат още по-дълбоко в тъканите и стават основа за още по-сериозни заболявания.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #2 : 17 Февруари, 2007, 05:07:11 »

КАК ДА СЕ СПРАВИМ САМИ С ХРЕМАТА И КАШЛИЦАТА

За тази цел Аюрведа е разработила множество лечебни средства – прости и евтини, но изключително ефективни. Те се приготвят сравнително лесно в домашни условия, напълно безвредни са, така че всеки може лесно да се увери сам в истинността на казаното. Тук ще опиша само малка част от тях, които лично съм изпитал и в чието действие съм се уверил от многогодишни наблюдения върху членовете на семейството ми, роднини, приятели, познати и т. н.
Най-доброто лечебно средство против хремата е джинджифилът – пресен и сух. Пресният, за съжаление, се появява епизодично на нашия пазар (но в последно време, поне в София, редовно може да се намери в Халите), тъй като все още са малко хората, които го познават и търсят. А като няма търсене – няма и предлагане (в западноевропейските страни не е никакъв проблем да се намери и по пазарите, и в супермаркетите, като цената е приблизително същата като тази, на която се предлага у нас). Затова пък сухи корени от джинджифил вече се продават на много места. Купувайте именно корени, а не смлян на прах джинджифил, който в този вид бързо губи голяма част от лечебните си качества.
Джинджифилът може да се ползва и самостоятелно, но по-ефективно е въздействието му, когато той е съчетан с други билки и подправки. Едно от тези съчетания е т. нар. Йоги-чай. Всъщност това си е аюрведичен чай, а връзката му с Йога е Йоги Бхаджан, известен учител по Йога в Америка, който от 1968 г. го поднася на своите ученици по време на курсовете, ортанизирани от него в цялата страна. Оттам и името му Yogi Tea, сега запазена марка на десетки продукти-варианти, с които се върти доста успешен бизнес. В състава на този чай по принцип влизат пет съставки (чието съотношение може да се мени): джинджифил, кардамон, черен пипер, канела и карамфилчета. В оригиналната рецепта на Йоги Бхаджан джинджифил се слага само при настинка и грип:
Йоги-Чай
© 1969 Yogi Bhajan

За всеки 250 мл чай, които искате да получите, сложете 300 мл вода. Препоръчително е да се приготвят поне по 4 чаши наведнъж.
За всяка чаша вода сложете:

3 цели карамфилчета
4 цели шушулки зелен кардамон
4 цели зърна черен пипер
? пръчица канела


Първо сложете във водата карамфилчетата. Една минута след като водата кипне, прибавете и останалите съставки. Оставете да ври 10–15 минути, след това прибавете:

? чаена лъжичка черен или зелен чай

Варете още една-две минути и добавете:

? чаша хладно прясно мляко (за всяка чаша чай)

Когато отново заври, незабавно свалете от огъня. Прецедете, оставете да се охлади и подсладете с мед на вкус. Когато сте болни от простуда и грип, добавете няколко резенчета пресен джинджифил.
Тази рецепта не е строга, в нея се допускат промени съобразно личния вкус, но все пак не слагайте прекалено много карамфилчета или канела. В последно време вместо черен или зелен чай (който не само придава вкус, но и действа като катализатор) се слага нашумелият южноафрикански чай Ройбос.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #3 : 17 Февруари, 2007, 05:08:40 »

Аз лично го приготвям по друга рецепта, която е по-проста и чаят не е толкова вкусен, но пък е по-силен и действа безотказно при настинка и всичките й симптоми – кашлица, главоболие, течащ нос.

Слагам да кипнат в дълбока тенджера:
8 чаени чаши вода
8 карамфилчета


Една минута след завирането на водата добавям:

4 шушулки кардамон
1 пръчка канела
2 чаени лъжички настърган пресен джинджифил
(когато такъв няма, заменям го с 1 чаена лъжичка сух джинджифил, настърган непосредствено преди прибавянето му)

След като водата заври, намалявам огъня до средно силен и оставям сместа да се вари, докато водата остане наполовина. После прецеждам и го изливам в кана или друг подходящ съд, където предварително съм налял ? чаена чаша прясно мляко.  Разбърквам добре и пия, без да го подслаждам. Дозировката е индивидуална, в зависимост от телесното тегло – ? до ? чаена чаша (но не повече) един час след хранене (ако нямате апетит, това може да бъде само филийка препечен хляб).
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #4 : 17 Февруари, 2007, 05:10:06 »

Друг вариант на този чай, който се приготвя по-бързо, е:

2 чаени лъжички настърган сух джинджифил
3 чаени лъжички мляна канела
щипка смлени или счукани зърна от кардамон


Една чаена лъжичка от тази смес се запарва с една чаша гореща вода за 10–15 минути. Прецедете и когато чаят се охлади достатъчно, може да добавите ? –1 чаена лъжичка пчелен мед. Да припомня тук, че прибавяният към гореща вода мед става токсичен, затова подслажданият чай трябва да е винаги охладен.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #5 : 17 Февруари, 2007, 05:11:33 »

Ето и една по-сложна рецепта. Първо се приготвя смес от:

10 г мляна канела
5 г счукан на прах анасон
5 г сладник на прах
5 г настърган сух джинджифил
5 г настъргана куркума
5 г прясно смлян черен пипер


От тази смес се взема 1 чаена лъжичка и се вари 5 минути в 1 чаша прясно мляко, заедно с 4–5 стафиди и 2–5 бадемови ядки. Когато изстине, млякото се прецежда и подслажда с небет-шекер. По една чаша сутрин и вечер половин-един час след хранене е отлично средство против хрема и кашлица.

Внимание: Не пийте с тези чайове аспирин, който, както е известно, разрежда кръвта. Джинджифилът има същия ефект, затова не трябва да се приемат едновременно. Няма и никаква нужда от аспирин в случая, но ако все пак настоявате да го вземате по някакви други съображения, тогава пийте джинджифиловия чай най-малко два часа преди или след приемането на аспирина.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #6 : 17 Февруари, 2007, 11:02:06 »

От готовите лечебни продукти мога да препоръчам аюрведичния балсам за облекчаване на простудни заболявания, производство на Himalaya Drugs.http://si-plus.com/index.php?p=43 От личен опит мога да кажа, че балсамът е с отлични качества и при по-леки форми на настинка дори само той е достатъчен за отстраняването й. Много добър е и за премахване на крайно неприятното главоболие, което често съпровожда простудата. Ако в момента не разполагате с балсам може да използвате като капки за нос втечнено пречистено масло (гхи): 3–5 капки във всяка ноздра сутрин и вечер.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #7 : 18 Февруари, 2007, 02:48:43 »

Спомагателни средства

ЛИМОН

Сокът от един лимон се разтваря в една чаша топла вода, добавя се 1 чаена лъжичка мед. Пие се веднъж или два пъти дневно. Помага да се разтвори и изхвърли излишната слуз в дихателната система и възстановява слизестите мембрани.

 
ЧЕСЪН
Отварата от чесън отдавна се използва за облекчаване на настинката. Три-четири нарязани скилидки се сваряват в една чаша вода. Пие се веднъж на ден.
Още по-ефективен вариант е следният: 5 капки чесново масло се смесват с 1 чаена лъжичка прясно изстискан сок от настърган кромид и се разтварят в 1 чаша топла вода. Пие се 2–3 пъти на ден.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #8 : 18 Февруари, 2007, 02:50:34 »

КУРКУМА
Куркумата е ефективно средство против хрема и кашлица. Половин чаена лъжичка прясно настъргана куркума се смесва с 30 мл топло мляко, пие се 1–2 пъти дневно.
За суха кашлица – коренче от куркума се препича на сухо и се настъргва на прах. От този прах трябва да се взема по три грама два пъти дневно, сутрин и вечер.
Вдишване на парите от нагрявана настъргана куркума е добро средство при течащ нос.

РЕЗЕНЕ
? чаена лъжичка счукани на прах семена от резене с една чаена лъжичка натурална захар, 2–3 пъти на ден.

КАНЕЛА
За хрема с кашлица ? чаена лъжичка мляна канела и 1 чаена лъжичка мед, 2–3 пъти на ден.
Активен
Аюс
Гост
« Отговор #9 : 18 Февруари, 2007, 05:35:56 »

ГРОЗДОВ СОК
Гроздовият сок тонизира дробовете и действа като отхрачващо средство, облекчава кашлицата за два дни. Чаша гроздов сок с чаена лъжичка мед се препоръчва при кашлица. В Аюрведа се използва и специално билково вино (дракша).

СТАФИДИ
100 грама стафиди се накисват във вода и след това се разбиват в каната на миксера. Добавя се 100 грама захар и сместа се загрява. Когато добие гъстотата на сос, се сваля от огъня. По 20 грама вечер преди лягане.

КРОМИД ЛУК
 Лукът се нарязва на ситно и след това се изстисква сокът от него. Една чаена лъжичка от този сок се смесва с една чаена лъжичка мед – превъзходен сироп за кашлица, пие се два пъти дневно.
Лукът е добър за излъчване на слузта от организма. Една средно голяма глава кромид лук трябва да бъде изстискана, към нея се добавя сокът от един лимон и чаша вряла вода. След като се охлади, може да се подслади с една чаена лъжичка мед. Пие се два-три пъти на ден.

ЯБЪЛКИ
Идеалният зимен аюрведичен десерт при настинка: една ябълка (червена превъзходна), в която са мушнати 4 карамфилчета, се сварява. След това карамфилчетата се изваждат и ябълката се изяжда.
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  


запомни име и парола
Top Oriental Sites